Cherry blossom taart

Mijn vorige post ging over het eten van bloemen. Vind je dat toch nog een wat gek idee? Geen nood want met deze taart kun je je veilig wagen aan heerlijke eetbare bloesem. 
De taart en de bloemen zijn gemaakt van marsepein. Ik heb de taart gemaakt voor mijn broer die afgelopen weekend jarig was! Het thema was kersenbloesem (omdat de lente al zo dichtbij is). In tegenstelling tot de producten waar ik normaal over schrijf is deze taart niet gezond. Maar hij is wel erg lekker en dat is ook wat waard! De buitenkant is gemaakt van fondant, marsepein en ganache. De binnenkant bestaat uit chocoladecake.
Dit was de eerste keer dat ik zo’n type taart maakte en het viel me best mee hoe moeilijk het was!
Hoe maak je een kersenbloesem taart?

Maak eerst de chocolade cake. Tip: maak de cake ruim van te voren, zodat het de kans heeft helemaal af te koelen.
300 gr. zelfrijzend bakmeel
360 gr. roomboter
4 eieren (geklopt)
¾ glas cacao poeder
2 thl. Zuiveringszout
250 dl melk
300 gr. witte basterdsuiker
evt. jam voor het maken van een jam laagjes tussen de cake.
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven). Vet een ronde bakvorm in (+ een ronde bakvorm in kleiner is dan de eerste). Beklop de bakvorm met wat bloem.
Klop de boter en de suiker met de mixer tot een romige mix. Voeg de eieren toe en mix nogmaals op laag tempo.
Meng vervolgens de cacao, het bakmeel en de melk door het beslag heen. Doe dit bij beetjes zodat er een gelijkmatig beslag ontstaat. Giet het beslag in de taartvormen en bak de taart in ongeveer 1 uur gaar. Laat de cake 10 minuten in de vorm rusten. Daarna kun je het afkoel proces versnellen door de taart buiten de vorm te laten koelen.
Wanneer de taarten helemaal zijn afgekoeld kun je de taart gaan opmaken. Dit is het leukste gedeelte!
Hiervoor heb je nodig:
Roze en witte marsepein/fondant (te koop bij kookwinkeltjes en bij de Xenos)
Ganache
Uitsteekvormpjes
Siliconenstift voor het maken van dunnen lijnen van chocolade
Ganache
Voor de ganache heb je 100 ml. slagroom, 200 gr. pure chocolade, een klontje boter en een scheutje Tia Maria nodig.
Smelt de chocolade au bain Marie en verwarm tegelijk de room. Giet de room bij de gesmolten chocolade en voeg hierbij de boter en de Tia Maria. Roer goed door elkaar. Laat de ganache vervolgens minimaal 1 uur afkoelen.
Bestuif een werkblad met poedersuiker en rol daarover de witte marsepein of fondant uit. Het liefst zo dun mogelijk voor een mooi effect straks! Bestrijk taarten met ganache en ‘bekleed’ daarna de taarten met de uitgerolde marsepein.
Druk de marsepein goed aan en snijd het overtollige deel weg.
Plaats de twee beklede taarten op elkaar. Je zult een randje zien tussen de twee taarten. Dit kun je wegwerken met een lint of een strook van marsepein.

Rol daarna de roze marsepein uit (dit mag wat dikker) en druk met een uitsteekvormpje de bloemen uit. Maak van een lichte kleur marsepein de harten van de bloemen. Ik heb gekozen om drie kleine bolletjes in het midden van het bloempje te zetten, maar je kunt ook een hartje of met zilvere decoratieballetjes werken.
Doe wat ganache in de siliconenstift en maak kronkelende lijnen over de taart. Deze lijnen zullen de takken gaan vormen voor de bloesem.
Plak vervolgens de marsepeinen bloemen op de taart met behulp van het plakkerige ganache. Je kunt dit doen zoals jij dat wilt. De hele taart kan vol of je gebruikt maar een paar bloemen voor een elegant effect!
Voila! Een mooie en heerlijke taart! Je hoeft de taarten natuurlijk niet te stapelen, je kunt ook 1 taart maken. Deze taart is heel machtig en heel zoet, dus een klein puntje volstaat al!

15 thoughts on “Cherry blossom taart

  1. Oh hij is prachtig! Het is dat ik allergisch ben voor amandelen (marsepein) en cacao, maar anders zou ik hier zo mijn tanden in zetten, jammie! (al is 'ie eigenlijk te mooi om op te eten)

  2. Dankje voor je berichtje! Het klopt dat mijn commenstysteem af en toe een beetje raar doet, maar als het goed is moet je de pagina dan één of twee keer vernieuwen en dan doet hij het weer 🙂
    Liefs,
    xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *