Speltbrood, een gezond alternatief voor tarwebrood

De meeste broden die je koopt zijn gemaakt van de graansoort tarwe. Maar er zijn veel meer soorten granen. Een hele gezonde soort graan is spelt. Spelt is een oeroud graan, het werd al gegeten in het bronzen tijdperk (ongeveer 800 jaar v. Chr.). Destijds was het over heel Europa populair, maar omdat spelt per hectare niet zo veel opbracht, verstootte tarwe haar van haar plek.

In de twaalfde eeuw schreef de abdis Hildegard von Bingen al dat spelt alles bevat wat de mens nodig heeft voor een gezond leven: “Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid.”

Spelt bevat zeer veel goede voedingstoffen. Het is een betere bron van eiwitten, voedingsvezel en vitamine vergeleken met tarwe.

Spelt bevat vitamine E, B1, B2, B6, ijzer, calcium, fluor, magnesium, niacine en eiwitten. De van nature harde korrel van spelt levert ons veel voedingsvezels en geeft langdurig energie af waardoor een hongergevoel minder snel ontstaat.
De harde korrel zorgt er ook voor dat spelt minder gevoelig is voor ziektes. Hierdoor zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig om spelt te verbouwen, wat ten gunste komt voor onze gezondheid. Speltbrood bevat ook meer gluten, waardoor het minder geschikt is voor mensen met een gluten allergie.

9 thoughts on “Speltbrood, een gezond alternatief voor tarwebrood

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *