Aziatisch fruit

In Vietnam ging een compleet nieuwe wereld voor me open aan fruitsoorten. Behalve de vertrouwde appels, peren en citrusvruchten kwam ik tientallen lokale vruchten tegen die ik nog niet kende. De tropische ligging van Vietnam biedt veel meer mogelijkheden voor het kweken van fruit dan in Europa. Ik bespreek in dit artikel vijf vruchten die mijn favorieten zijn geworden. Ik hoop dat hun verkrijgbaarheid toe gaat nemen in Nederland!

 

Ramboetan
Deze harige vruchten zien er prachtig uit. Van buiten felrood en van binnen zijn ze glazig wit en rond. De vruchten smaken zoetzuur en de smaak is vergelijkbaar met lychees. Ramboetans worden ook wel harige lychees genoemd. De Vietnamezen waren dol op deze vrucht en ze werden letterlijk overal gegeten en bij elke gang geserveerd. Ze bevatten veel vitamine C en kalium. Helaas zijn ze erg kwetsbaar en verliezen al na enkele dagen hun smaak. Hoe verser, hoe beter dus.
Longan bessen
Longan zijn kleine zoete vruchten die ik eerst verwarde met lychees. Qua schil en qua textuur lijken ze hier namelijk heel veel op. De smaak is anders. Longan zijn een stuk minder zoet en minder sappig en lijken bijna een kruidige ondertoon te hebben. De smaak is moeilijk te beschrijven. Longans zijn ideaal om te combineren in een salade. Ze kunnen het beste zo vers mogelijk worden gegeten omdat ze snel hun smaak verliezen.
Dragon fruit of Pitaya
Deze vrucht doet zijn naam eer aan want hij ziet er heel bijzonder uit. De buitenkant van dragronfruit is knalroze met gifgroene bladeren. De binnenkant is helderwit met kleine zwarte pitjes die lijken uit een kiwi te komen. Het is mijn favoriete Aziatische vrucht geworden. Ze smaken naar een kruising tussen peer, kiwi en honing. Net als kiwi bevatten ze heel veel vitamine C. Helaas heb ik ze nog niet ontdekt in toko’s maar ik hoop dat ze snel hun weg naar Nederland vinden.
Jack fruit
Deze enorme vrucht ( ze kunnen schijnbaar wel 20 kilo worden) had ik nog nooit geproefd. Helaas heb ik alleen de gedroogde variant te pakken kunnen krijgen maar zelfs dat smaakte heerlijk. De smaak hangt tussen hartig en zoet in en lijkt op een kruising tussen ananas en wortel. Volgens de lokalen is Jackfruit goed voor je immuunsysteem en verlaagt het je bloeddruk. Het was veelvuldig te koop in een chipsvariant waarbij dunne schijfjes Jackfruit werden gefrituurd.
Passievrucht
Deze vrucht is redelijk bekend in Nederland, hoewel hij niet altijd verkrijgbaar is. De Vietnamese variant van passievrucht is een stuk groter. Ze smaken gelukkig hetzelfde, friszuur en tegelijk weer zoet. De bekendste soort passievrucht heeft een dikke rode schil en bestaat van binnen uit vlezige, oranje cellen met eetbare pitjes. Andere soorten passievruchten kunnen ook geel of groen zijn. Passievruchten bevatten veel vitamine C en ze geven je ook een ijzer boost. De meeste groentewinkels verkopen deze heerlijke gezonde vitaminebommetjes, maar helaas zijn ze niet altijd goed in supermarkten verkrijgbaar.

10 thoughts on “Aziatisch fruit

  1. Ziet er erg lekker uit allemaal! De passievrucht is ook een van mijn favoriete fruitsoorrten:) Ik kende de de pitaya en het jack fruit nog niet. Echt een reden om een keer uit te proberen. Ik vind het echt een geweldige blog en post. Een keer iets totaal anders. Ik ga je volgen

    Ciao,
    Jelle

  2. Hmm lekker hoor. Ik heb het meeste hiervan zelf nog nooit gehad, die ramboetan bijvoorbeeld, daar ben ik wel benieuwd naar! De longan bessen zien er vies uit van binnen (het doet me denken aan een koeienoog haha). Het dragonfruit lijkt me erg lekker!

  3. Hi Wikky, ik heb zelf geen ervaring hoe je dit kweekt. Normaal moet je zaden eerst laten drogen (minimaal een aantal weken, of maanden) en in het voorjaar planten. Op internet staan vast voldoende tips hoe je zelf het beste kan kweken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *