Limoen

Limoen is het kleinere zoetere zusje van de citroen. Het wordt vaak gebruikt om salades een fris zuurtje mee te geven. Ook is de vrucht een heel populaire smaakmaker in Aziatische landen.
Zoals alle citrusvruchten is limoen heel rijk aan vitamine C. Twee limoenen leveren je bijna 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C per dag.
Limoenen bevatten daarnaast de stof limonine. Dit is een natuurlijke stof die alleen in citrusvruchten voorkomt. Limonine bevat antivirale eigenschappen waardoor het je beschermt tegen ziekteverwekkers. Ook is limonine geassocieerd met het tegengaan van obesitas.

Limoenen helpen ook de stofwisseling op gang te laten komen. Drink een half uur voordat je ontbijt een glas water met daarin het sap van een halve limoen. De stofwisseling wordt hierdoor bevordert en voedingsstoffen worden beter opgenomen.
Tot slot bevatten limoenen ook vitamine B6, een flinke hoeveelheid ijzer en koper en veel voedingsvezels.

Tips om limoenen te eten!
Ondanks dat limoenen minder zuur zijn dat citroenen is de vrucht toch voor de meeste mensen te wrang om in één keer op te eten. Om toch van de gezonde eigenschappen van limoenen te genieten kun je onderstaande tips eens proberen:

  • Breng je thee op smaak door vers limoensap erin te gebruiken.
  • Gebruik limoen in een smoothie.
  • Maak een verfrissende limonade van een paar limoenen, een schepje suiker of honing en water.
  • Gebruik een limoen als smaakmaker in een Thaise in Indiase curry.
  • Breng je salades op smaak met limoen in plaats van azijn.

Eet smakelijk!

7 thoughts on “Limoen

  1. Ik heb ook limoenen in huis! Waren nog over van mn feestje (lees: de cocktails) en ik gebruik ze dan nu inderdaad in mn smoothies of water! Heb het nog niet gebruikt als smaakmaker over salades of curry's, maar dat is wel een goede tip!

  2. Ik doe het zelf altijd in m'n tonic :p Ik heb wel laatst een sapje gemaakt met allemaal verschillende citrusvruchten door elkaar (sinaasappel, grapefruit, limoen, en een beetje gember en honing) en dat was echt heel lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *