Exotisch fruit: cactcusvijgen

Deze heerlijke exotische vruchten kwam ik tegen bij een lokaal groentewinkeltje. Ik heb nog nooit eerder cactusvijgen geproefd maar ik kom zeker terug voor deze vruchten. Ze zijn heerlijk! Cactusvijgen smaken een beetje naar peer, maar dan frisser, sappiger en minder zoet. De kleine zwarte pitjes zijn eetbaar maar ik vind ze zelf te hard. Mijn voorkeur heeft het daarom om de vruchten te pureren en de pitjes eruit te zeven. Dan heb je een heerlijk zelgemaakt en dorstlessend cactusdrankje. Je kunt het ook koken en maken tot een lekkere couli voor een tropisch dessert!


Cactussen hebben stekels en daar zijn cactusvijgen geen uitzondering op. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat de donkere stippen op de schil hele kleine weerhaakjes bevatten. Hierdoor krijg je het gevoel alsof je er tientallen kleine splintertjes in je hand zitten. Niet pijnlijk maar wel irritant. Prik de vruchten daarom vast met een vork en snijd de schil er met een scherp mes af. Het oranje vruchtvlees blijft dan over.

Cactusvijgen bevatten erg veel antioxidanten en beta-caroteen. Verder zijn ze een goede bron van vitamine C. Ik vind het een leuke vrucht die zich goed leent voor salades, desserts of snack.

5 thoughts on “Exotisch fruit: cactcusvijgen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *