Zelf hummus maken

Hummus is een mediterraanse puree op basis van kikkererwten. Hummus wordt in het Midden Oosten vaak gebruikt als een dikke saus bij de falafel of als gezonde dip voor rauwe groenten (zoals wortel of komkommer) of voor brood.

Kikkererwten zijn een gezonde bron van eiwitten, mineralen en vitaminen. Vitamine C en E, calcium, magnesium en ijzer zijn voorbeelden van voedingsstoffen die kikkererwten leveren. Daarnaast zijn ze rijk aan voedingsvezel.

Hummus is makkelijk te maken, zeker als je kikkererwten uit blik gebruikt. Deze zijn al voorgekookt en daarmee direct klaar voor gebruik. Gedroogde kikkererwten zijn ook goed te gebruiken maar hebben een langere weltijd en kooktijd nodig.
Met hummus kun je eindeloos varieëren met smaken. Hierbij geef ik mijn favoriete recept.


Ingrediënten:
200 gram kikkererwten (gewelt)
2 teentjes knoflook
1 el citroensap
1 el sesamzaad
1/2 el olijfolie
snufje witte peper en snufje zout
verse koriander en verse peterselie naar smaak.

Hoe maak je het?
Pureer de kikkererwten en de knoflook met een blender of met een vijzel. Vijzel de sesamzaadjes tot een moes (voeg eventueel wat olie toe). Snij de verse kruiden zeer fijn. Meng de sesamzaadmoes met de kikkererwten en knoflook en voeg de rest van de ingrediënten.

Geniet ervan!
(De zelfgemaakte hummus is in een afgesloten bakje in de koelkast ongeveer 4 dagen houdbaar).

6 thoughts on “Zelf hummus maken

  1. Hmm, ik ben dol op hummus..! Ik maak het alleen nooit zelf, maar koop het bij AH 😉 Een lekkere dikke laag op mijn boterham met komkommer of tomaatjes. Eet smakelijk, haha! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *