Kruisbessen uit eigen tuin

 

Ik heb een klein tuintje bij mijn stadswoning in Utrecht. Daarin staan fruitboompjes en groentes en kruiden. Eén van de fruitplanten die in mijn tuin staan zijn kruisbessen.
Kruisbessen zijn een beetje vergeten bessen, die nauwelijks commercieel verkocht worden.
Ik herinner ze me nog wel van vroeger, toen ik ze plukte tijdens fietstochtjes langs de kant van de weg. De bessen zijn groot van formaat en fris van smaak. Echte dorstlessers. Als je ze plukt wanneer ze nog niet rijp zijn smaken ze wat zurig.

Toen ik vorig jaar een stekje in het tuincentrum zag staan heb ik het meteen gekocht en geplant. Ik was heel benieuwd naar de ‘vergeten smaak’!
Het is een tweejarige plant, dus vandaar dat nu de eerste bessen aan de struik in de tuin groeien.
Ik heb gewacht tot ze heerlijk rijp waren en licht rood van kleur.

 

De bessen smaken inderdaad fris en hebben een lekkere stevige ‘bite’. Kruisbessen zijn niet alleen lekker, ze zijn ook erg gezond. Ze bevatten erg veel vitamine A, C en E, krachtige antioxidanten die een positief effect hebben op een mooie huid en stralend haar.
Ze bevatten ook een grote hoeveelheid kalium, wat helpt voor een gezonde bloeddruk. Tot slot hebben ze bessen een ontgiftende werking.
Mocht je ze willen kopen, probeer eens bij de lokale groentewinkel. Het is nu volop kruisbessen seizoen. Mochten ze de bessen nog niet verkopen, het is een erg gemakkelijke plant om te telen. Ze houden van zon, maar kunnen ook in de halfschaduw worden geplant.
Mocht je nog een plekje in tuin over hebben is dit zeker aan te raden!

10 thoughts on “Kruisbessen uit eigen tuin

  1. Kruisbessen zijn echt lekker inderdaad. Mijn schoonvader heeft een moestuin een heeft ze nu ook volop. Ik wist niet dat ze zo makkelijk zijn om zelf te hebben. Misschien volgend jaar ook maar eens in onze minimoestuin te zaaien/ planten dan. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *