Appeltaart recept (met een trucje: rozemarijn voor een extra lekkere smaak)

 

 

Ik heb een appelboompje in de tuin en deze groeide dit jaar ongeveer 20 appels. Heerlijk om te plukken en direct op te eten. Maar 20 appels in één keer eten is wat veel. Een ideale en lekkere manier om wat appels in een gerecht te verwerken is natuurlijk appeltaart!

Ik heb een trucje om de appeltaart nóg lekkerder te laten smaken. Verwerk een klein beetje rozemarijn in het deeg. Het geeft een subtiele hartige smaak aan de taart, waardoor het minder zoet lijkt. Ik vind het heerlijk. Ook heb ik een snufje (klein snufje! vooral niet te veel) in het appelmengsel gedaan voor echte bite.


Wat heb je nodig?

250 gram boter (op kamer temperatuur)
200 gram bruine basterdsuiker
350 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
8 appels
1 handje rozijnen
1 handje pecannoten
1 snufje chilipeper
1 el kaneel
1 el verse rozemarijn (alleen de naaldjes)
1 kopje cognac
1 snufje zout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Wel de rozijnen in de cognac. Hak de rozemarijn blaadjes zo fijn mogelijk. Vet de springvorm in (26 cm). Zo, alle voorbereidende klusjes zijn nu gedaan!

Klop de boter, 100 gram suiker, een snufje zout luchtig in een kom. Voeg daarna 1 ei toe en klop door.

Voeg daarna het meel toe en kneed het tot een vast deeg. Ik doe het graag met mijn handen, maar je kunt ook deeghaken gebruiken.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in kleine blokjes of schijfjes.
Meng de appelblokjes met de kaneel, 100 gram suiker en de rozijnen.

Pak 2/3 deel van het deeg en bekleed daarmee de springvorm, zowel de bodem als de zijwanden.
Druk vervolgens de rozemarijn gelijkmatig in het deeg. Prik wat gaatjes met een vork in het deeg. Dit voorkomt dat er luchtbellen in het deeg ontstaat tijdens het bakken.
Schep het appelmengsel in de taartvorm. Leg de pecannoten bovenop.

Maak vervolgens balletjes van het resterende deeg en wrijf of rol deze balletjes tot langgerekte slierten. Leg deze slierten kruislings over de taart heen.

Klop het andere eitje los en bestrijk het deeg aan de bovenkant van de taart ermee, voor een goudgele kleur straks zodra de taart is afgebakken.

Bak de taart in de oven in 1 uur en 15 minuten gaar. Laat de taart minimaal 30 minuten afkoelen in de springvorm voordat je deze verwijderd.

Geniet ervan!!

6 thoughts on “Appeltaart recept (met een trucje: rozemarijn voor een extra lekkere smaak)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *