Waarom is zalm gezond?

Zalm is gezond omdat ze tot de vette vissoorten behoort. Dat klinkt tegenstrijdig maar bij vis geldt dat vet juist gezond is voor ons. De vetzuren van vissen bevatten namelijk Omega-3 (of ook wel alfa-linoleenzuur) en Omega-6 (linolzuur).

Een tekort aan de bovengenoemde vetzuren kunnen grote invloeden hebben op ons lichaam. Het kan zorgen voor haaruitval, een droge huid, een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol gehalte.
Voor het beste resultaat kun je zalm combineren met bronnen van vitamine E. Omdat Omega-3 niet zo’n stabiele verbinding is, kunnen ze veranderen in een vrije radicaal. Vrije radicalen brengen schade toe aan het lichaam. Vitamine E voorkomt dat dit gebeurd. Dus bak je visje in olijfolie of eet het met noten en groenten.


Zalm bevat verder vitamine A en D. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van nieuwe cellen in ons lichaam en helpt onze huid te herstellen van schade. Vitamine D zorgt voor een goede weerstand en helpt calcium op te nemen waardoor onze botten sterk blijven en ons gewicht op peil blijft.
Er is een kanttekening bij het eten van zalm. De vis bevat namelijk, naast een heleboel goede stoffen, ook wat schadelijke stoffen. Dit zijn bijvoorbeeld zware metalen. De zalm krijgt deze binnen doordat deze metalen in hun zwemgebied of kweekvijvers voorkomen. Ons lichaam is prima in staat deze metalen te filteren, maar als richtlijn wordt maximaal 3 x vette vis per week aangehouden.

10 thoughts on “Waarom is zalm gezond?

Leave a Reply to Made by Malou Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *