Chinese dumplings gemakkelijk zelf maken

 

 

Dim sum is één van mijn favorieten uit de Chinese keuken. Het zijn kleine gestoomde of gefrituurde hapjes met verschillende vullingen. Je kunt er eindeloos mee varieren, door ze te vullen met vis, vlees of groenten.

Dumplings, kleine gestoomde pasteitjes van bloem, worden vaak geserveerd als dim sum. Ze zijn vaak gevuld met een gehakt vulling, maar je kunt ook groentes of vis gebruiken.
Ze zijn verrassend makkelijk zelf te maken. De eerste keer dat ik ze maakte was het deeg van de dumplings wat dik en taai. Na wat proberen denk ik dat het onderstaande recept de lekkerste verhouding is voor een flinterdun pasteideeg om het gehakt mee te bedekken.

Tip: Kneed het deeg een paar keer goed door, en laat het na het kneden minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Dit zorgt dat het soepeler wordt, zodat je later het deeg heel dun kunt uitrollen zonder dat het breekt.

 


Wat heb je nodig? (voor 14 dumplings)

120 gram bloem (+ een beetje extra)
1 el zonnebloemolie
40 ml water
200 gram half om half gehakt
1 koolblad (chinese kool)
2 el rijstwijn azijn
3 el sojasaus
2 el sesamolie
1 bos ui
Koriander naar smaak
Olie
Zout en peper
Ketjap Manis

Hoe maak je het?

1) Meng de bloem met de olie in een kom. Voeg kleine scheutjes van het water toe en meng de ingrediënten met je handen tot een deeg. Het deeg mag niet kleverig aanvoelen, dus wellicht hoeft niet al het water gebruikt te worden. Kneed het goed door en laat het rusten in de koelkast (verpak het in vershoudfolie).

2) Snipper de kool, de bosui en de koriander fijn. Meng de azijn, sojasaus, sesamolie, koriander, kool, bosui en wat zout en peper met het gehakt.

3) Pak het deeg uit de koelkast en kneed het kort. Bestuif wat bloem over het aanrecht en rol het deeg zo dun mogelijk uit, zonder dat het breekt. Steek kleine cirkels uit van ongeveer 10 cm, bijvoorbeeld met een glas.

4) Leg kleine delen van het gehakt in het midden van de deegcirkels. Vouw de randjes naar boven toe en maak er een buideltje van. Bestrijk de randen met water om ze goed te laten plakken.

5) Verhit wat olie in een koekenpan en zet de dumplings rechtop in de hete olie. Bak de onderkant kort aan. Voeg daarna 100 ml water doe aan de pan en bedek deze met een deksel. Stoom de dumplings in 5/7 minuten gaar.

6) Serveer de dumplings zo snel mogelijk en dip ze in ketjap manis. En wees voorzichtig de dumplings zijn heel heet van binnen!

Geniet ervan!

7 thoughts on “Chinese dumplings gemakkelijk zelf maken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *